L’escola de Farsia, al Sàhara Occidental, que havia de participar en la campanya no ho podrà fer degut al conflicte bèl.lic latent als territoris ocupats.

En el context de guerra que està immers el poble saharuí es fa difícil que a les escoles es parli de pau, “quan els infants senten el pes de la guerra tan a prop.” diuen des d’ACAPS Girona. L’entitat gironina, que fa d’enllaç entre l’escola i la campanya del DENIP a Girona, ha volgut pronunciar-se per explicar per què finalment, els alumnes de Farsia no podran participar.

L’escola de la daira de Farsia, ciutat agermanada amb Girona des de l’any 1997, està situada als camps de refugiats de Tindouf, a Algèria. Des de fa més de 45 anys en aquests camps de refugiats hi viuen unes 160.000 persones, que van fugir del seu país, el Sàhara Occidental, quan el Marroc els va envair el 1975.

Els nens i nenes sahrauís que viuen als campaments de refugiats, i que enguany degut a la COVID19 no han pogut participar del projecte “Vacances en Pau”, juntament amb els nens i nenes sahrauís que viuen a territoris ocupats, són els primers perjudicats en un conflicte bèl·lic, ja no només per les conseqüències directes de la violència armada, sinó per la situació d’aillament i de pèrdua de possibilitats de sommiar i treballar per un món millor.

El poble sahrauí va estar en guerra amb el Marroc durant 16 anys, a partir de 1991 les dues parts van acordar un alto al foc amb la condició de fer un referèndum d’autodeterminació. Mentre s’espera la celebració d’aquest referèndum, el Marroc segueix ocupant el territori del Sàhara Occidental i el poble sahrauí està dividit: una part viu al seu país ocupat pel Marroc i l’altra viu en els camps de refugiats de Tindouf.

El passat 13 de novembre el Marroc va travessar la bretxa il·legal del Guerguerat per desallotjar grups sahrauís que es manifestaven pacíficament, violant així els acords de pau acceptats el 1991. L’atac va ser respost pel Front Polisari amb una maniobra militar.

Aquesta situació ha provocat que la població sahrauí visqui moments d’angoixa i incertesa davant aquesta declaració de guerra. Les famílies sahrauís viuen en primera persona la por, la desesperació quan veuen que un fill, un pare o un germà haurà d’anar defensar la llibertat del seu poble davant l’agressió per part del Marroc.

En aquestes condicions, no ha estat possible sumar l’escola de Farsia a la campanya #Resetpeace i aprofitem per denunciar la desídia de la comunitat internacional amb el Poble Sahrauí a qui durant més de 45 anys se’ls ha abocat a la dependència de l’ajuda humanitària per a la seva supervivència, sense que arribi mai el referèndum d’autodeterminació aprovat per l’ONU