Conviure en pau implica acceptar les diferències envers als altres, saber escoltar, aprendre a respectar i apreciar les realitats diverses de les persones que ens envolten. La pau és un procés positiu i participatiu on el diàleg per a la resolució de conflictes requereix un esperit d’entesa i cooperació mutus. Tot això s’ha pogut viure i discutir en torn del 30 de gener —Dia Escolar de la Noviolència i la Pau— en un procés que ha implicat la infància de diferents centres educatius de Girona, Marroc, Guatemala, Tailàndia i Papua Nova Guinea.

Com a futurs adults que conformaran la societat civil de demà, les nenes i nens que han pogut participar a la Campanya DENIP 2021, han experimentat la cooperació com una eina per a construir un espai comú pacífic i de tolerància. Com reconeix UNICEF, l’educació en i per a la tolerància, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als Drets Humans, la noviolència i la pau són motius per recordar cada 30 de gener, quan els centres educatius es comprometen com a defensors de la pau i enteniment entre persones de diferent procedència i maneres de pensar. Una educació inspirada en una cultura de no violència i pau permet al nostre alumnat adquirir coneixements, actituds i competències que reforcin el seu desenvolupament com a ciutadans globals crítics i compromesos amb els seus drets i els d’altres persones.

Així, la infància gironina, guatemalenca, marroquina, tailandesa i papú, ha pogut treballar de manera autònoma aspectes com l’empatia o la preocupació pels sentiments dels demés; les habilitats per a relacionar-se de manera noviolenta; la tolerància cap a les diferències; les emocions relacionades amb els conflictes; els drets humans; les diferències culturals respecte a conceptes aparentment tant universals com l’amor o l’harmonia… En una dinàmica paral·lela que els ha unit a nivell grupal, però també a nivell internacional, per a teixir ponts que esperem que siguin fructífers el dia de demà per tal de seguir apropant tots els racons del planeta, i perquè cap conflicte ni vulneració de drets ens sigui aliena.

Des de la Coordinadora d’ONGs de les comarques gironines i l’Alt Maresme i des de la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona volem mostrar el nostre agraïment a tota la comunitat docent i a tot l’alumnat que ha participat en la campanya d’enguany, per a fer possible que els centres educatius siguin espais per a la construcció de ciudadania crítica i compromesa pel bé comú i la pau arreu del món.

 

Moltes gràcies per participar i fer que la celebració del DENIP s’hagi fet possible un any més!