L’ONG DAGUA va ser fundada l’any 2006 i des de llavors duu a terme projectes educatius i de salut a la ciutat de Buenaventura, situada a la costa Pacífica de Colòmbia.

Actualment Colòmbia segueix sent un país en conflicte degut als diferents grups armats il·legals i bandes criminals que es mouen al voltant del narcotràfic i la corrupció. Tot i el Tractat de Pau firmat l’any 2017 pel Govern i les FARC, la població de Buenaventura i de Colòmbia continua submergida en una greu situació econòmica, social i una continua vulneració de drets humans. S’han succeït de manera preocupant assassinats a líders socials que lluiten per la protecció del medi ambient i reserves naturals, la restitució de terres i els drets humans.

La realitat de violència de Colòmbia engloba també les bandes criminals: Los Rastrojos, Los Urabeños, La Empresa… que es mouen al voltant de l’economia il·legal, les extorsions, els assassinats a sou, el narcotràfic i que atemoritzen una població que pateix des fa dècades les conseqüències del conflicte.

El projecte de cooperació de l’ONG DAGUA posa els seus esforços en millorar la qualitat de vida i lluitar pels drets de nens, nenes i joves d’alt risc social i extrema pobresa, en molts casos, pertanyents a famílies desplaçades i orfes d’un o els seus dos progenitors.

Els seus objectius principals són vetllar per l’accés a l’educació, l’alimentació saludable, la protecció i la salut dels infants d’escassos recursos: oferint servei de menjador, revisions mèdiques, atenció psicosocial i espai d’activitats lúdiques, entre d’altres.

A més a més, també realitza tallers d’empoderament per a dones i joves, tallers autosostenibles de reciclatge i tallers de bon ús del temps lliure a 100 infants i joves d’alt risc de ser captats per bandes criminals als barris Lleras i Punta del este de Buenaventura.

Des de fa unes setmanes, en aquest centre d’atenció a la infància que l’entitat gestiona a la ciutat, infants i joves estan treballant el concepte de pau. Un concepte del qual a Colòmbia se sent molt a parlar, però que encara costa de dur a la pràctica. A través de jocs, balls, creacions artístiques i trobades, han dinamitzat la campanya DENIP d’enguany, «bocins de pau» que ben aviat rebrem en forma de testimoni.

Mentrestant, ens han enviat aquest vídeo musicat per a què coneguem el seu espai de lleure segur i els tallers que estan realitzant aquestes setmanes.