Aquesta setmana, donem ja per acabada la campanya del DENIP d’enguany, BOCINS DE PAU. Tanquem també un cicle de més de 10 anys de treball amb les escoles durant l’inici del segon trimestre: el de donar una visió diferent sobre la Pau, enfocant-la des del dia a dia, a través d’una visió basada en la justícia social, la igualtat de drets i deures i el respecte mutu.

Una pau que desautoritza les violències: totes. La violència cultural (o simbòlica), aquella que ens serveix d’excusa per fer mal. La violència estructural (o sistèmica), aquella que forma part, massa sovint dels nostres centres educatius i normatives caduques o mal gestionades. I, és clar, de la violència directa, la que tothom veu i sap reconèixer, des dels infants que començat enguany a l’escola al cicle d’infantil fins a les famílies del centre escolar.

 

Esperem que «aquest viatge» hagi sigut profitós, i que aquests bocins de pau que ens fan arribar els infants del món: els nens i nenes abandonats per les seves famílies als carrers de Burkina Faso, la mainada refugiada d’una guerra silenciada entre el Marroc i el Sàhara Occidental, els infants gironins dels barris de Santa Eugènia i Can Gibert, els nens i nenes víctimes de la guerra colombiana, en ple procés de reconciliació i reparació, o la dels infants amb discapacitats i les seves famílies que viuen a zones rurals muntanyoses del nord-oest de Guatemala. Tots ells parlant-nos de pau, a bocins, en petites càpsules de vídeo gravades amb més o menys recursos, però amb un sol missatge ben clar: La pau avui, encara és un tema pendent, llunyà i reclamat per molts infants al món.

Acaba la campanya, però seguim reclamant la pau.

Podeu veure tots els vídeos rebuts si entreu a la pestanya “Resultats” del mateix web DENIP.

I per tots els centres educatius que continueu treballant per la pau, a través de la guerra a Ucraïna, us fem a mà de la guia per a les escoles: Ucraïna què està passant? que anem actualitzant periòdicament i en la que oferim informació útil per a qualsevol centre educatiu que vulgui iniciar campanyes de sensibilització, educació i acció.